Ogłoszenie !

Zapraszamy na nasz kanał! IRC

Wydajność Windnowsa na Linuxie

Forum dotyczące działania systemów operacyjnych Linux/Unix/Mac.

Postprzez Nataniel » 2010-02-19, 16:24

No hej,
chce sobie zainstalować linuxa ale do gier potrzebuje raczej windowsa a średnio mi się widzi instalowanie obu na nowo (a system wywalić muszę i tak) i używanie tego potem, ma ktoś może jakieś dane tudzież doświadczenie jak wydajnie chodzi windows na linuxie na virtualboxie i czy możliwe by było granie w takie gry jak Jedi II, UT3, Guild Wars i Gears of War? Jeśłi tak to jaki linux najlepiej (bo widnows raczej MX8 najwydajniej będzie)?

Lepsza by była pewnie Cedega, ale jest płatna, da się to jakoś na lewo uzyskać? I czy da się na tym bezproblemowo grać jak ba stronie pokazuje przy grze 'works'?
  ▲
▲ ▲
Nataniel
SuperUser
SuperUser

Pochwały: 27

Postprzez Grzesiekarator » 2010-02-19, 17:20

Czemu po prostu nie zainstalujesz Windows 7 zamiast linuxa... Nie rozumiem po co sie trudzic z Linuxem.
Grzesiekarator
PrawieVIP
PrawieVIP

Pochwały: 10

Postprzez sкошяoла » 2010-02-19, 17:45

windowsa instalujesz w 15 min tyle samo linuxa wiec nie widze sensu zeby kombinować tak jak ty chcesz. Zainstaluj dwa systemy koło siebie i spokój.
I co teraz zrobisz? Spuścisz psy? Albo pszczoły? Albo psy z pszczołami w ustach, tak że kiedy szczekają, strzelają nimi w ciebie?
sкошяoла
Moderator
Moderator

Pochwały: 47

Postprzez Nataniel » 2010-02-19, 18:27

mam win7 to mnie wkurza, nawet kamerka nie dziala >(
jak juz to bym zainstalowal mx8 albo nawet RGB (troche chyba lzejszy byl i wygodniejszy).
ale najchetniej to samego linucha. ew. na liveboxie jakis mx
  ▲
▲ ▲
Nataniel
SuperUser
SuperUser

Postprzez sкошяoла » 2010-02-19, 18:39

Nataniel napisał(a):mam win7 to mnie wkurza, nawet kamerka nie dziala >(

Instalowałeś bete i temu nie działało ja mam win 7 od miesiąca i wszystko co chciałem działało.
Sterowniki są w necie od wszystkiego jak nie do 7 to do visty i tez działają.
I co teraz zrobisz? Spuścisz psy? Albo pszczoły? Albo psy z pszczołami w ustach, tak że kiedy szczekają, strzelają nimi w ciebie?
sкошяoла
Moderator
Moderator

Postprzez Nataniel » 2010-02-19, 18:41

nie mam bety ani RC tylko pełny, a kamerka nie działa bo win 7 nie jest wspierany przez nią (z resztą vista też nie) poza tym wkurza mnie troche ale to akurat normalne w windowsach ;p

A tak btw to do virtualboxa potrzebny jest jakiś specjalny obraz systemu, czy można zainstalować każdy system z obrazu płyty instalacyjnej?
  ▲
▲ ▲
Nataniel
SuperUser
SuperUser

Postprzez sкошяoла » 2010-02-19, 18:51

Nataniel napisał(a):nie mam bety ani RC tylko pełny, a kamerka nie działa bo win 7 nie jest wspierany przez nią (z resztą vista też nie

to w win 7 ultimate masz cos takiego jak tryb xp i nie ma prawa nie działać.
sкошяoла
Moderator
Moderator

Postprzez Nataniel » 2010-02-19, 19:17

nie działa :lol2:
  ▲
▲ ▲
Nataniel
SuperUser
SuperUser

Postprzez sкошяoла » 2010-02-19, 19:43

podaj model kamery
sкошяoла
Moderator
Moderator

Postprzez Nataniel » 2010-02-19, 19:59

logitech quickcam express plus
juz szukalem duzo i tylko sobie smieci logitecha poinstalowalem bo kamera nadal nie dziala ;/
swoja droga na linucha tez nie znalazlem, ale to akurat nie ejst takie dziwne... jakby byly stery na linucha to by dzialala do dzisiaj a nie ze nastepny system wydaja i nie ma ><
  ▲
▲ ▲
Nataniel
SuperUser
SuperUser

Postprzez sкошяoла » 2010-02-19, 20:30

http://forums.logitech.com/t5/Webcams/W ... /m-p/84522

Bo vista i 7 mają nowe jądro a linuxy maja takie same od kilku lat.
sкошяoла
Moderator
Moderator

Postprzez Nataniel » 2010-02-19, 21:09

No i fajnie że mi podajesz linka jak ja to wszystko wiem. Tylko mi nie wmawiaj że na tym genialnym 7 wszystko działa a sterowniki pojawiają się z nikąd -_-
  ▲
▲ ▲
Nataniel
SuperUser
SuperUser

Postprzez Grzesiekarator » 2010-02-19, 22:11

Nataniel napisał(a):sterowniki pojawiają się z nikąd

Ależ tak jest, drogi Nataniel'u.
W odległej krainie Windows 7 sterowniki spływają świetlistym potokiem, do rzeki pełnej udogodnień i łatwości używania.
Grzesiekarator
PrawieVIP
PrawieVIP

Postprzez Nataniel » 2010-02-19, 23:20

Yyyy czytałeś wątek chociaż czy tylko ostatni post? Mam Win 7 dłużej niż ty czy Skowrona więc wiem jak jest i mnie wkurza. A to że ściąga sterowniki grafiki (co swoją drogą konkurencyjne systemy robią od lat) to wcale nie znaczy że działa na nim wszystko, nie wspominają już o tym że jego sterowniki są do dupy i nawet opengla nie mają i na dobrą sprawę i tak najlepiej zainstalować sterowniki ręcznie :roll:
  ▲
▲ ▲
Nataniel
SuperUser
SuperUser

Postprzez Grzesiekarator » 2010-02-20, 01:49

Nie pieprz ze:
Kod: Zaznacz cały
LINUX > WINDOWS

Gdyby tak bylo, to nie zakladalbys tematu pytajac sie jak mozna grac w gry na linuxie tak jak na windowsie...

Juz uzylem ta metafore rozmawiajac z kims z forum (nie pamietam kto), ale windows jest jak golenie sie zwykla przecietna maszynka do golenia. Mac i Linux to jak golenie sie ziemniakiem.
Grzesiekarator
PrawieVIP
PrawieVIP

Postprzez Lolex » 2010-02-20, 04:01

Offtop, wiem...

w temacie jest "Windnowsa" xD
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Lolex
Guru
Guru

Postprzez Nataniel » 2010-02-20, 12:35

No a co ja za to moge że Windows świadomie marketingiem wyparł z rynku leprzego OpenGLa tylko dlatego że był otwarty i działał na każdym systemie mimo że był lepszy swoim DX który jest gorszy, zamknięty i z zasady działa tlyko na Windowsie... Nie próbuj mi wmawiać że windows jest lepszy bo nie jest. A to że potrafi wyeliminować lepsze standardy żeby mieć wyłączność... Cóż - trudno żeby darmowy produkt było stać na taki marketing.

EDIT

Gdyby tylko Cedega była darmowa :D Ale jeśli mi będzie banglać to nie widzę problemu.
  ▲
▲ ▲
Nataniel
SuperUser
SuperUser

Postprzez sкошяoла » 2010-02-20, 13:15

Nataniel napisał(a):No a co ja za to moge że Windows świadomie marketingiem wyparł z rynku leprzego OpenGLa tylko dlatego że był otwarty i działał na każdym systemie mimo że był lepszy swoim DX który jest gorszy, zamknięty i z zasady działa tlyko na Windowsie...

A openGl nie działa poprawnie na połowie kart dostępnych do rynku i twórcy nie chcą w nim pisac bo jest za trudny a to samo osiąga się na DX prostszą drogą. Skończ walczyć z microsoftem bo to tak naprawdę najlepszy system jaki jest dostępny na rynku. Linuxy się nadają tylko tego że jak masz mame która używa komputera żeby nic na nim nie zepsuła nieświadomie.
sкошяoла
Moderator
Moderator

Postprzez Nataniel » 2010-02-20, 13:53

No ja się nie dziwię że OpenGL coraz częściej nie jest wspierany, skoro został niemal całkowicie wyparty z rynku gier, bo i po co :roll:

A co do psucia komputera ;p to chyba jest na odwrót, ja bym matce zainstalował windowsa bo na nic nie pozwala, wie lepiej co chcesz zrobić i w wypadku niektórych osób to lepiej ;p A akurat linux daje znacznie większe możliwości namieszania jeśli nie wiesz co robisz ;p Ale co tam pisząc nikogo nie da się przekonać więc tego typu dyskusje imo nie mają większego sensu więc imo eot ;p
  ▲
▲ ▲
Nataniel
SuperUser
SuperUser

Powrót do Linux & Unix & Mac